موسسه حامی

مهدی خلیلی

رشتۀ فلسفه علم

در دانشگاه آزاد آمستردام

در بهمن‌ماه ۱۳۶۸ در همدان به دنیا آمدم، و از مدرسه سمپاد این شهر دیپلم ریاضی-فیزیک گرفتم. در مقطع کارشناسی در رشته تحلیل سیستم‌ها از دانشگاه صنعتی امیرکبیر فارغ‌التحصیل شدم و تجربه کار در این حوزه را نیز در کارنامه دارم. درحالی‌که می‌توانستم بدون آزمون در رشته‌ی‌ کارشناسی‌ام ادامه‌ی تحصیل دهم، به دلیل اهمیتِ مسائل بنیادین‌، رشته فلسفه‌علم را برای ادامه‌ی تحصیل انتخاب کردم و در مقطع کارشناسی ارشد به‌عنوان شاگرد اول در این رشته از دانشگاه صنعتی شریف فارغ التحصیل شدم. پس از کنکور دکتری، رشته فلسفه علم و فناوری را در دانشگاه شریف ادامه دادم و در همین حین در اندیشکده مهاجر، به‌عنوان مسئول کارگروه اخلاق و فناوری، نیز فعالیت داشتم و در آن‌جا چند طرح پژوهشی درباره‌ی نسبت ارزش و فناوری را به‌انجام رساندم.

هم‌اکنون در حال انجام پایان‌نامه دکتری درباره‌ی برخی چالش‌های واقع‌گرایی علمی هستم. یکی از این چالش‌ها، مربوط به در نظر گرفتن نقش معرفتی ابزار در علم می‌شود، موضوعی که پروفسور هانس ردر در آن صاحب‌نظر است. این استاد برجسته دانشگاه آزاد آمستردام به همراه پروفسور هنک دی رگت، عضو دیگر دانشکده فلسفه این دانشگاه، قرار است در طی یک دوره فرصت مطالعاتی مرا در انجام بخشی از پژوهشم یاری دهند. در ضمن، قرار است در این دوره بعنوان پژوهشگر وابسته در موسسه +CLUE در دانشگاه آزاد آمستردام وظایفی پژوهشی را برعهده داشته باشم. حضور در این فرصت مطالعاتی اتفاقی ‌ست که بدون پشتیبانی سخاوتمندانه‌ی موسسه حامی علوم انسانی امکان پذیر نبود.

گفتگو با مهدی خلیلی

دوسیه

روند تحصیلی خلیلی داستان عجیبی دارد. او برای فرصت مطالعاتی به هلند رفت، اما بعدا تغییراتی در مسیر تحصیل او رخ داد. در این گفتگو در مورد این ماجرا بیشتر صحبت کردیم. همچنین در مورد رشته‌ی فلسفه علم حرف زدیم و اینکه این رشته به چه موضوعاتی می‌پردازد و خلیلی درباره چه موضوعی پژوهش انجام داده و می‌دهد. قسمتی از این گفت‌وگو هم به فرهنگ جامعه هلند و سبک زندگی ساکنان آن اختصاص یافته است.

مهدی خلیلی

رشتۀ فلسفه علم

در دانشگاه آزاد آمستردام